Goed en oprecht SORRY kunnen zeggen

Normen en waarden, ze zijn onmisbaar in het maatschappelijk verkeer. Op onze website komt u er talloze tegen. Niet om het braafste jongetje van de klas te zijn of sociaal geaccepteerd te worden, maar simpel omdat wij ons prettig voelen bij onze ‘eigen’ normen en waarden. Door deze te respecteren kunnen wij op een leuke manier ons werk doen en de kwaliteit leveren waar u recht op heeft. Plezier hebben en plezier voelen is voor ons synoniem. Graag laten wij u kennis maken met de dagelijkse Facilities First praktijk waarin een norm of waarde door ons wordt ervaren en toegepast.

In 1976 zong Elton John “Sorry seems to be the hardest word”. Ik was 15 en aan het puberen, maar begreep toch wat onze Elton bedoelde. Want in mijn jeugd was het gebruikelijk dat als je sorry zei, dat je ergens toch wel heel veel spijt van moest hebben. Je was dan bereid om diep door het stof te gaan.

Inmiddels zijn we in een ‘sorry-crisis’ beland. “Sorry” is niet meer zo veel waard als in de tijd van Elton. Sorry heeft niet veel meer te maken met ergens oprecht spijt van hebben. Maar sorry wordt tegenwoordig vooral gezegd:

Categorie 1: Als je ergens van betrapt wordt, zoals bijvoorbeeld liegen.

Categorie 2: Als je iets doet waar je helemaal niets aan kan doen, zoals een scheet laten. Dan is het sorry sneller gezegd dan dat de luchtbel uit je darmen ontsnapt. Het betekent in dit geval ‘durf mij niets kwalijk te nemen’.

Categorie 3: Als er bij bedrijven honderden klachten zijn binnengekomen en het bedrijf er echt niet meer onderuit komt, dan wordt in een persverklaring (vooral niet té persoonlijk) nog wel eens excuses gemaakt.

Categorie 4: Als je van te voren al weet dat je iets gaat doen dat eigenlijk niet kan. Een voorbeeld hiervan is iemand aan de kant te duwen als je er even niet langs kan. En dan vooral tegelijkertijd sorry uit te roepen. En wat te denken van “Sorry ik ga even eerlijk zijn….” en dan vervolgens een geweldige sneer uit delen. De spreker komt er vaak goed mee weg, want hij/zij is eerlijk en heeft zijn excuses reeds aangeboden. Maar of dat nou een oprecht sorry is valt wel te betwijfelen.

”Het spijt me erg, ik heb me vergist en het zal niet weer gebeuren”. Dat zei de Spaanse koning Juan Carlos bij het verlaten van het ziekenhuis in Madrid waar hij een heupoperatie heeft ondergaan. Een paar dagen daarvoor had hij op olifanten geschoten en dat was niet goed afgelopen met zijn heup. Los van al het dierenleed is dit een sorry uit de categorieën 1 en 3. De Spaanse vorst is betrapt en kan niet onder de excuses uit.

In Japan wordt sorry gezien als een teken van nederigheid en medemenselijkheid. Eerst een excuus en dan een ijverige poging het probleem op te lossen wordt daar gezien als de normale, beleefde omgangsvorm. Er wordt nog wel eens gezegd dat we van Japan veel kunnen leren, maar ik vind dit er toch één van categorie 4.

Zo zijn bijna alle ‘sorry’s’ van deze tijd goed te rangschikken in één van deze 4 categorieën, die eigenlijk staan voor een nep-sorry. Daarom wil ik pleiten voor de introductie van het woord ‘sorrie’.

‘Sorrie’ staat voor een woord dat je uitspreekt nadat je uitgebreid in de spiegel hebt gekeken. Er is iets fout gegaan en je kijkt in de spiegel of je jezelf iets kunt kwalijk nemen. Eerst bij jezelf ten rade gaan en daarna pas naar anderen kijken. Blijkt uit deze reflectie dat je zelf iets fout hebt gedaan, ga dan naar de betreffende persoon toe, kijk hem in de ogen, schudt hem ferm de hand en zeg ‘sorrie’ Doe dat niet via e-mail, telefoon, sms of whats-app, maar vooral persoonlijk. En dan nog belangrijker: stop direct na het uitspreken van het woord ‘sorrie’. Laat je niet verleiden om een externe factor de schuld te geven van het ongemak. Houd je in als je merkt dat je wilt gaan zeggen ‘ja, maar….’. Het doet er eigenlijk niet meer toe. En ook niet iets anders beloven om het goed te maken. Iedereen maakt fouten en jij hebt er nu ook één gemaakt, daarvan ‘sorrie’.

Met name in de facilitaire wereld wordt veel sorry gezegd. Er is wel eens uitgerekend dat een kantoormedewerkers circa 3.000 facilitaire handelingen doet op één dag. Je komt binnen en de deur gaat open (1), de lift werkt (2), er is toiletpapier (3), de pc werkt (4) etc. Het kan gebeuren dat er wel eens één fout gaat en dat is nu juist wat je hoort als facilitair manager. Je zal niet zo vaak horen dat de lift zo lekker op neer gaat, dat het toiletpapier zo lekker zacht is of dat de deur altijd zo fijn op tijd open gaat. Nee, je hoort de gesloten deur, het toiletpapier dat op is en de lift in storing. Eén foutje en de kwaliteit is nog steeds 99,999999999999%, maar wel gezeur. Je moet er maar mee kunnen leven als facilitair manager. Van belang is om een dergelijk vooral geen sorry te moeten zeggen, want dan gaat er teveel sorry over je lippen. Je moet voor jezelf de afweging kunnen maken wanneer het tijd wordt voor een oprechte ‘sorrie’. Dat is niet het moment dat de klant al veel heeft geklaagd of dat je als facilitair manager bij de directie moet komen. Nee, dat is juist het moment dat je in de spiegel hebt gekeken en voor jezelf hebt ontdekt dat je jezelf iets kwalijk kan nemen.

Dan is het tijd voor ‘sorrie’.