Energie

DE KERNCOMPETENTIES VAN FACILITIES FIRST

Normen en waarden, ze zijn onmisbaar in het maatschappelijk verkeer. Op onze website komt u er talloze tegen. Niet om het braafste jongetje van de klas te zijn of sociaal geaccepteerd te worden, maar simpel omdat wij ons prettig voelen bij onze ‘eigen’ normen en waarden. Door deze te respecteren kunnen wij op een leuke manier ons werk doen en de kwaliteit leveren waar u recht op heeft. Plezier hebben en plezier voelen is voor ons synoniem. Graag laten wij u kennis maken met de dagelijkse Facilities First praktijk waarin een norm of waarde door ons wordt ervaren en toegepast.

Misschien weten sommigen dat ik in een grijs verleden Nederlands heb gestudeerd aan de Nieuwe Lerarenopleiding in Delft omdat ik toen dacht dat ik later leraar wilde worden. Vervolgens heb ik een paar maanden voor de klas gestaan bij een huishoudschool in Den Haag Zuid West. Ik begon daar met het thema ‘Solliciteren’ en als beginnend docent had ik dat dus tot in de puntjes voorbereid. Toen ik het thema introduceerde riep dat vele vragen op bij de dames. De belangrijkste vraag die 90% bezighield was het feit dat ze nooit aan solliciteren toe wilden komen, omdat een gezin beginnen toch het ideaal was. Daarna ben ik doorgegaan naar de volwasseneducatie.

Toch heeft de studie Nederlands me wel gevormd als mens. Door vakken als dramatische expressie, de samenwerking met medestudenten, de stages, maar vooral door de literatuur. Ik heb er een tik voor de Nederlandse literatuur aan overgehouden. Mijn favoriete gedicht is ‘Het Huwelijk’ van Willem Elsschot. Een gedicht waarin Willem zich voor het grootste gedeelte bezighoudt met wat hij allemaal had kunnen doen tijdens zijn leven. Hij eindigt het gedicht met de historische woorden: ‘tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktisch bezwaren’. Met andere woorden: er is altijd wel een reden om iets niet te doen en dus gewoon verder te gaan met alles wat veilig en bekend is omdat de praktische bezwaren niet oplosbaar zijn.

Aan het einde van de vorige eeuw kwam ik mijn vennoten tegen en besloot ik dat er geen wet en praktisch bezwaar bestond tegen het beginnen van een eigen bedrijf. Of zoals Goethe zegt: ‘Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren’. Bij deze keuze kwam ik er achter dat ik veel meer aankan dan ik van mezelf had verwacht. De belangrijkste conclusie hiervan is dat ik er achter ben gekomen dat ik veel energie haal uit de mensen waarmee ik samenwerk en samenleef. Hoewel wij als vennoten totaal verschillend zijn, merk ik dat ik elke keer weer met plezier naar een ontmoeting ga en vervolgens vol energie weer vertrek.

Diezelfde energie probeer ik ook zoveel mogelijk uit mijn opdrachten te halen. Ik moet zeggen dat ik uit de laatste opdrachten veel energie heb teruggekregen. Ik heb veel mensen ontmoet waarvan ik hoop dat ik ze de komende jaren nog vaak ga tegenkomen en waarvan ik de carrière zeker zal volgen via LinkedIn of via persoonlijke contacten. Maar bovenal gaven deze mensen me de energie om goed te presteren in de opdracht en ze deden me beseffen dat er tussen droom en daad niet zoveel wetten en praktische bezwaren hoeven in te staan.

Ook in het facilitaire werkveld hebben wij als Facilities First gekozen voor de onderdelen waar we de meeste energie uithalen. Natuurlijk zijn we een facilitair adviesbureau in de volle omvang, maar we denken dat we op het gebied van verhuismanagement, kwaliteitsmanagement en schoonmaakmanagement behoren tot de top van Nederland. Omdat we veel energie uit mensen halen, gaan we in 2012 op zoek naar samenwerkingspartners op deze onderwerpen. Dit om de krachten te bundelen, maar ook om complementair te kunnen zijn met de kwaliteiten. We hebben al een aantal samenwerkingspartners waar we ons erg goed bij voelen (InterimFM, Mieke Oolders, Stijn van Bergen, Tjeerd Riemens om maar een aantal te noemen), maar we gaan steeds verder op zoek naar het vercommercialiseren van onze energie en onze brede inhoudelijke kennis van de genoemde onderwerpen. Ik ben zelf erg benieuwd wat dat gaan opleveren in 2012.

Naast energie in relatie tot mensen kun je energie als competentie definiëren: ‘Gedurende een lange periode in hoge mate actief zijn wanneer de functie dat vraagt’. Deze facilitaire competentie is erg passend bij Facilities First. Het is namelijk precies wat wij terughoren na afronding van slopende projecten. Een project kenmerkt zich door een kop en een staart en een toenemend energieniveau dat erin gestopt moet worden. Na de piek in de energie komt het dal en dan wordt mij nog wel eens gevraagd of ik nu weer met volle energie aan de volgende klus kan en wil beginnen. Tot nu toe is mijn ervaring de laatste 10 jaar dat ik fluitend weer begin aan de nieuwe klus en dat ik ook voornemens ben om op deze manier mijn pensioengerechtigde leeftijd te halen (65, 66 ,67 of wat het kabinet ook beslist).

Eindelijk weet ik een antwoord op de vraag wat ik later wil worden. Een vak dat me veel energie geeft en oplevert: facilitair projectmanager!